Kaj potrebuješ:

 

-nekoga da ti pomaga

-električni mešalec (!) ali metlica za ročno stepanje

-tehtnica

-slaščičarska lopatka

-plastična posoda

-pekač za piškote

-globok krožnik

-električna pečica (!)

* (!) za odraslega pomočnika

 

Sestavine:

 

-210 gramov ostre moke (lahko tudi gladke, a vam priporočam uporabo ostre)

-55 gramov masla

-ščepec soli

-1/2 vrečke pecilnega praška

-1 vanilijev sladkor z burbonsko vaniljo (lahko tudi navadnega)

-2 jajci (celi)

-230 gramov čokolade za kuhanje ( namig! čokoladni razpokančki bodo odlični, če boste uporabili čokolado, ki vsebuje kandirano pomarančo)

-80 gramov sladkorja v prahu

*sladkor v prahu, v katerega boste povaljali čokoladne razpokančke še pred pečenjem.

 

Priprava:

 

Čokolado nalomiš na manjše koščke in jo skupaj z maslom, v družbi odraslega, stopiš nad paro. Ohladiš do mlačnega.

Medtem, ko se čokolada in maslo ohlajata, razžvrkljaš jajca, skupaj z vanilijevim sladkorjem, sladkorjem in ščepcem soli. Posebej si pripravimo tudi moko, v katero vmešamo pecilni prašek. Dodaš stopljeno čokolado z maslom in dobro premešaš.

 

Na koncu zmesi za čokoladne razpokančke dodaš še moko, kateri si primešal/-a pecilni prašek. Moko s pecilnim praškom dodajaš postopoma. Vse skupaj dobro zmešaš.

 

Ko je masa za čokoladne razpokančke dobro premešana, jo za nekaj časa postaviš v hladilnik. Vsaj za 4-5 ur. Še bolje pa bo, če jo boš v hladilniku pustill/-a kar čez noč. 

 

Maso za čokoladne razpokančke vzameš iz hladilnika, in pričneš z oblikovanjem. Še prej pa si pripravi nizek pekač, na katerem boš čokoladne razpokančke pekel /-a in ga obložiš s peki papirjem. Prav tako, si vnaprej pripravi posodo, v katero streseš nekaj mletega sladkorja.

 

Umiješ si roke in s prsti zajameš nekaj mase za čokoladne razpokančke. Z dlanmi oblikuješ kroglico (v velikosti oreha). Kroglico povaljaš v mletem sladkorju, nikar ne bodi preveč skop z valjanjem v mletem sladkorju, mleti sladkor naj dobro prekrije čokoladno kroglico.

Kroglico položiš na pekač, obložen s peki papirjem. In tako nadaljuješ, dokler ne porabiš  vse mase za čokoladne razpokančke. Kroglico položiš na pekač, obložen s peki papirjem. In tako nadaljujemo, dokler ne porabiš vse mase za čokoladne razpokančke.

Ker bodo čokoladni razpokančki med peko narasli, vam svetujem, da na pekaču med njimi pustiš približno 1,5 – 2 centimetra prostora. Kroglico položiš na pekač, obložen s peki papirjem. In tako nadaljuješ, dokler ne porabiš vse mase za čokoladne razpokančke.

Pečeš jih na 180 stopinjah Cezija, približno 10 minut. Lahko tudi minuto ali dve manj, odvisno od moči vaše pečice. Ko jih boste vzeli iz pečice morajo biti čokoladni razpokančki še mehki, strdili se bodo na zraku med ohlajevanjem.

 

V kolikor boš čokoladne razpokančke hranil v posodi, ki dobro tesni, bodo tako shranjeni počakali še dolgo časa. Seveda, če ti jih ne bo že prej pojedel jelenček Rudolf. Dober tek.

 

Čokoladni razpokančki

... ki se topijo v ustih